1 Ekim 2016 Cumartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 16. BÖLÜM - NÜKLEER, BİYOLOJİK VE KİMYASAL SAVAŞ

2. Dünya Savaşı dışında atom bombası kullanılmamıştır. Envanterinde atom bombası bulunan ülkeler, tatbikatlarda düşük kapasiteli nükleer silahları kullanarak rakiplerine göz dağı verirler. Nükleer güce sahip ülkeler savaş ve barış zamanında sahip oldukları bu silahlara koz olarak kullanırlar. 
Geniş kitleleri etkileme gücüne sahip nükleer, biyoloji ve kimyasal savaş sistemlerinin kademeli olarak azaltılmasına ilişkin doğu ve batı bloğu arasında anlaşmalar ve uygulamalar söz konusu olmuştur. Ancak mevcut kapasitelerin onda biri bile dünyanın tümünü yok etmek için bile yeterlidir. 

Kısaca NBC olarak bilinen sistemlere karşı koruma için havada imha sistemleri geliştirilmiştir. NATO ordularında NBC birlikleri vardır. 

NBC silahlar diğer silah sistemlerindeki gibi stratejik hedeflere atılır. Silahın gücüne göre bombanın düştüğü yerden belirli bir çapın içerisindeki hedefler yok olur. Canlı varlığı kalmaz. Bombanın düştüğü merkezden uzaklaştıkça ölüm oranları düşmeye başlar ancak bu tür silahlara maruz kalan canlılar hemen ölmeseler bile ilerleyen ay ve yıllarda hayatlarını kaybederler. Nitekim Hiroşima ve Nagazakiye atılan atom bombalarının etkileri aradan 70 yıl geçti halde görülmektedir. Hava sıcaklığı artıkça NBC silahların etkisi artar. 


                      17. BÖLÜM - HAVA İNDİRME OPERASYONLARI