12 Ekim 2016 Çarşamba

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 27. BÖLÜM - GERİ BÖLGE KOMUTA VE KONTROLÜ

Geri bölge, savaşın meydana gelmiş olduğu alanın gerisindeki muharebe destek birimlerinin yerleşik olduğu bölgeyi ifade eder. Geri bölge tesis edilmeksizin manevra birlikleri ilerleyemez. 
Geri bölge, gerekirse ülkenin başkentine kadar uzayabilir. 

Stratejik geri bölge operasyonları; savunma bakanlığı tarafından tüm millet nezdinde yönetilir. Personel, malzeme ve tüm hizmetler askeridir. Savaşın sürdürülebilir olması sağlanır. En büyük lojistik destekte bu yolla sağlanır. 

Operasyonel geri bölge operasyonları; Ordu ve ordular grubu seviyesinde yönetilir. Savunma Bakanlığı ilişki koordinasyon seviyesindedir. Operasyonlar sabit ya da yarı sabit askeri üslerde gördürülür. 

Taktiksel geri bölge operasyonları; kolordu ve astbirlikler seviyesinde yönetilir. Acil savaş ihtiyaçlarının görülmesi üzerine kuruludur. Tugaylar 3-5 günlük ihtiyaçları kadar yük taşırlar. 

Savaş zamanında teknik, malzeme ve tıbbi destek çatışma esnasında verilir. Savaşın büyüklüğü ile orantılı geri bölge operasyonları daha da büyür. Düşman topraklarında hedefe ne kadar çabuk ilerlerse geri bölge operasyonlarına ihtiyaç o kadar çabuk azalır. 

Komuta sırasıyla savunma bakanlığı, ordu komutanlığı ve tümen ve astbirlik komutanlığı nezdi operasyonu bizzat yürüten komutanlık tarafından yürütür. Cepheye uzaklık operasyonel harekatta 100 km, taktiksel operasyonlarda 30 km kadar geriden komuta edilir. 

Sonuç olarak geri bölgenin işler oluşu silahlı kuvvetleri zafere ulaştırır. Geri bölge sakat ise ordu zafere koşarken çöküş yaşar.

                                                                  28. BÖLÜM - LOJİSTİK