3 Ekim 2016 Pazartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 18. BÖLÜM - HELİKOPTER OPERASYONLARI

Helikopter 1960'lardan sonra saldırı ya da savunma amaçlı olarak yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Nakliye amaçlı helikopterler hava indirme amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. 
ABD, Vietnam Savaşı, Sovyet Rusya Afganistan Savaşı sırasında; taktik ve hızlı manevra avantajları sebebiyle helikopterleri kullanmıştır.

Paraşütlü hava indirme birliklerine göre helikopterli indirme birlikleri daha az eğitime ihtiyaç duymaktadır. Helikopterler alçak irtifada uçabildikleri için düşman tarafından daha az müdahale edilebilir durumdadır. 

Diğer taraftan helikopterlerde uçaklara göre daha az asker taşınması, daha sık sorti yapılması gerekliliği helikopterleri uçaklara göre dezavantajlı hale getirmektedir.

Helikopterler 50 km kadar düşman hattının gerisine indirme yapabilir. Tabur ve daha küçük seviyedeki piyade birliklerin helikopterde taşınması mümkün olabilecektir. 

Helikopterler düşman komuta merkezinin ele geçirilmesi dışında küçük kapsamlı taktiksel operasyonlar için kullanılabilir. Keşif, küçük kapsamlı araçlara karşı imha görevi, ama birliğin kenarlarının korunması, düşman birliklerinin ilerlemesinin durdurulması, pusu, baskın, sabotaj, aldatma operasyonlarında kullanılabilir. Kısıtlı da olmuş olsa paraşütlü birlikler helikopterden indirilebilir. 

Motorize taburlarda saldırı helikopterlerinin kullanılması, antitank birliklerine destek verilmesi, istihkam birlikleri, topların taşınması, yaralıların taşınması gibi görevler icra edebilirler. 

Ağır nakliye helikopterlerinin top dışında, jip ve tank taşıması da mümkündür. Tabur seviyesindeki birliklerin helikopterle taşınması acil durumlar dışında risklidir. 

Helikopterde yükleme boşaltma eğitimi 2-4 saat sürer. Diğer eğitimler 6-7 gibi kısa sürede bitirilir. 

Helikopter operasyonlarının planlaması hedefe göre belirlenir. Ayrıca taşınacak asker sayısı sıcaklık ve operasyon bölgesinin yüksekliğine göre değişir. 

Tabur komutanı helikopter operasyonunu yönetir. Büyük birliklerinin katıldığı operasyonlarda komuta birlik komutanındadır. 

Helikopterler filo halinde hareket ederler. Tek helikopterin kullanıldığı operasyonlar nadirdir. Haberleşme ayrı bir hattan yapılır. En az seviyede haberleşme ile helikopter operasyonları gizli tutulur. Helikopterde vinç, rampa, kanca ve sair yükleme ekipmanları kullanılır. Bunların kullanılması da ayrı eğitim gerektirir. 

Yük helikopterin ineceği yere 10-15 metre uzakta tutulur. Helikopterin yere temasla yükleme ve boşaltma yapması tercih sebebidir. Ancak arazi yapısı ve düşman ateşi bazen bunu engelleyebilir. 

Helikopterler 2-3 saatten fazla süren bağlantılı operasyonlarda kullanılmazlar. 

                                    19. BÖLÜM - AMFİBİ OPERASYONLARI