9 Ekim 2016 Pazar

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 24. BÖLÜM - SOĞUK İKLİM SAVAŞI

İklim koşulları savaşı etkileyen faktörlerin başında gelir. Soğuk iklim koşulları askeri harekatı olumsuz yönde etkiler. 
Soğuk iklimde yaşayan milletler soğuk iklimde yaşanacak savaşlara ılıman ya da sıcak ülke halklarına göre daha hazırlıklıdır. Ordular içinde aynı şey geçerlidir. 

Soğuk iklimde açık havada birlikler kısıtlı manevra kabiliyetine sahiptir. 
Askerler gibi makinelerde düşük verimliliğe sahiptir. 
Savunma engelleri buz altında kalır. 
Dereler ve nehirler buz etkisi ile geçilebilir hal alır. 
Kar kalınlığı arttıkça mayınların etkisi azalır.  Araçların manevra kabiliyeti azalır. Mermilerin menzili düşer. Tıbbı malzemelerin korunması gerekir. Hava desteği azalır. 

Askerlerin soğuk iklim harekatına özel kıyafetinin olması gerekir. Zenginleştirilmiş yüksek kalorisi olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. Soğuğa dayanıklı çadırların ve barınakların kullanılması gerekir. Silahlar ve araçlar için özel yağların kullanılması gerekir. Bataryaların korunması gerekir. Askerlerin kamufle olmak için beyaz kıyafet giymeleri gerekir. Kayak malzemeleri karlı havada yaya birliklerin hareketini hızlandırır. 

Soğuk hava ve kar ikmali ve bakımı zorlaştırır. Topçu ateşi desteği soğuktan etkilenir. 

Piyade birlikleri 30 cm'den az kar kalınlığında saatte 3-4 km, 30 cm'den daha kar kalınlıklarında saatte 1-2 km hızla ilerleyebilirler. Kayaklı birlikler 6-8 km hızla, paletli araçlar saatte 18-24 km hızla ilerleyebilir. Tanklar 50 cm altındaki kar kalınlığından etkilenmezken 50-75 kar kalınlığından hareket etmekte zorlanırlar, 75 cm'den daha fazla kar kalınlığında ise hareket edemezler. 

Soğuk iklim savaşlarından da mümkün oldukça kaçınılmalıdır. Savunma durumundaki birlikler soğuk iklim harekatlarında düşman ilermesi ve ikmali zor olduğu için avantajlı durumdadırlar. 

                                                          25. BÖLÜM - ŞEHİR SAVAŞI