8 Ekim 2016 Cumartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 23. BÖLÜM - ÇÖL SAVAŞI

Çöl arazisi ve çevresi aşağıdaki karakteristik özellikleri sahiptir:


Kumdan ya da kayalık çöl toprağı,
Su kıtlığı veya tamamen su yokluğu,
Nadir bitki örtüsü,
Az nüfus ve gelişmemiş yol ağları,
Yüzde ondan daha az engebe ve alanın yüzde 95'inin görülebilir olması,
Yön bulmak için referans noktası yokluğu,
Yüksek hızlı rüzgarlar, kum ve toz fırtınaları, görüş mesafesinde kısalmalar, iletişim sıkıntıları ile makine, yürüyen aksamlar ve tüm silahlarda bakım problemleri. 


Arazideki yolların gelişmemiş oluşu askeri manevraları kısıtlar. Yollarda trafik sıkışması söz konusu olur. Çöldeki toprak ve kumlar ıslandıkları zaman harekatı iyiden iyiye yavaşlatır.




Hareket halinde kumlar trafiği, görüşü, yön bulmayı engeller. Birliklerin hızlı hareket edebilmesi için askeri araçların şoförlerinin özel eğitilmesi gerekmektedir. İlerleme için keşif, yapay engel tanımlaması ile eğimin artış ve azalışlarının tespiti gerekir. 


Çöl çatışmalarında cepheler daha geniştir. Birlikler arasındaki boşluklar büyüktür. Sık ve bağımsız operasyonlar söz konusudur. Lojistik ihtiyacı daha fazladır. Gerek savunmada gerekse taarruzda su kaynaklarının, yerleşim yerlerinin, yolların, tren yollarının, kavşakların ve havaalanlarının kontrol edilmesi gerekir. 

Gece operasyonlarında gece görüş sistemleri, devriyeler, öncü birliklerin atışları, devriyeler ve diğer görüş yöntemlerinin karşı saldırı ve ilerleme yönünün tespiti için kullanılması gerekir. 

Bitki örtüsünün azlığı ve doğal engebelerin olmayışı birliklerin kamuflaj yeteneğini kısıtlar. Karanlık, kötü hava, kum fırtınaları ve sisleme yoluyla birliklerinin ilerlemesi veya kamuflesi mümkündür. 

Çöl şartları helikopter kullanımını kısıtlar. Su ve yakıt çölde en büyük sorunu oluşturduğu için ikmal problemi söz konusudur. 

NBC etkileri bitki örtüsü olmayışı ve arazinin açık olması yüzünden daha fazladır. Korunma için giyilen kıyafetler birliklerin ilerlemesini savaşlatır.

Çölde askeri harekata son çare ise girişilmemelidir. 

                                           24. BÖLÜM - SOĞUK İKLİM SAVAŞI