6 Ekim 2016 Perşembe

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 21. BÖLÜM - NEHİR AŞMA

1965 yılında yapılan bir çalışmaya göre;
    0-100 metre genişliğinde bir nehir ile her     35-60 kilometrelik,
100-300 metre genişliğinde bir nehir ile her 100-150 kilometrelik,
    300 +metre genişliğinde bir nehir ile her 250-300 kilometrelik;
bir yolculukta karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu rakamlar Avrupa sınırlarında yapılan bir kara yolculuğu için hesaplanmıştır. 
Görüldüğü üzere nehir aşma operasyonları kara birliklerinin ilerlemesi için önemli bir sorundur. Orduların nehir aşma kapasitelerini arttırmaları gerekir. Aksi halde Cengiz Han gibi, nehirlerin donup orduların karşı kıyıya geçmesini beklemek için yıllar gerekir. 

Her harekatta olduğu gibi birliklerin geçeceği yollar için keşif çalışması yapmak gerekir. Birliğin geçmesi için planlanan yoldaki bir köprünün düşman tarafından imha edilmiş olabileceği düşünülmelidir. İstihkam birlikleri ve mühendis desteği ordular için önem arz eder. 

Yeniden ve hızlı bir şekilde köprü kurma kabiliyetinin geliştirilmesi gerekir. Düşman topraklarında ilerleyen birlikler önceden planlanmış geçiş noktalarında köprü kurmak için hazırlık yapmalılardır. 

Su geçirmeyecek şekilde tasarlanmış olan tanklara takılacak şnorkeller ile köprü kurma ihtiyacı en aza indirgenmiş ise de piyade birlikleri ile topçu ve diğer muharebe destek birliklerinin ilerleyebilmesi için köprü kurulması şarttır. Hava indirme ve amfibi operasyonlar ile taşınabilecek birlik sayısı kısıtlıdır. 

Şnorkel ile nehirlerin aşılabileceğini düşünen düşman birlikleri nehir tabanlarına yapay engeller koyabilirler. Aynı nehir tabanları tankların ilerlemesine engel olacak şekilde doğan kraterlere sahip olabilir. 

Yüzer köprüler birliklerin geçişini kolaylaştırmakla beraber her yüzer köprünün bir kapasitesi vardır. Köprünün kurulacağı nehrin akış hızı, derinliği ve genişliği belirleyici faktörlerdir. 

Birliğin geçişini hızlandırmak için aynı bölgede birden fazla köprü kurmak gerekebilir.

Sonuç olarak köprü kurulması keşif birlikleri ile beraber mühendis ekibinin kollektif çalışması ile mümkün olacaktır. Coğrafya bilgisi birliğin ilerlemesinde kilit noktayı oluşturacaktır. 

                                                            22. BÖLÜM - DAĞ SAVAŞI