27 Ekim 2016 Perşembe

STRATEJİ / İstihbarat / 11.BÖLÜM - İstihbarat Teşkilatlarının Operasyon Yetkisi

İstihbarat teşkilatı bağlı bulunduğu devletin yönetiminin belirlemiş olduğu politika, iç ve dış tehditler doğrultusunda bilgileri bir havuzda toplar, bir süzgeçten geçirerek analiz eder ve son olarak raporlama işlevini yerine getirir. Peki istihbarat teşkilatının raporlama aşamasından sonra görevi sona erer mi?

25 Ekim 2016 Salı

STRATEJİ / İstihbarat / 10.BÖLÜM - Teknolojik İstihbarat

İletişim teknolojilerinin ilerlemesi ile birlikte istihbarat farklı bir boyut kazandı. Teknolojik istihbarat aynı anda farklı iletişim teknolojilerinin dinlenmesini gerekli kılıyor. Teknolojik istihbarat birimleri neleri izliyor?

24 Ekim 2016 Pazartesi

STRATEJİ / İstihbarat / 9. BÖLÜM - Askeri istihbarat

Bir ülkenin silahlı kuvvetlerin sahip olduğu  personel sayısı ve envanterindeki silah sistemleri ne kadar önemli ise, o ülkenin savaş zamanı düşman birlikleri hakkında sahip olduğu bilgiler mutlak zafer için o kadar önem arz eder. 

23 Ekim 2016 Pazar

STRATEJİ / İstihbarat / 8. BÖLÜM - Ekonomik İstihbarat

Konvansiyonel savaşlar yerini ekonomik savaşlara bırakmaya başlamıştır. Bir ülkenin topyekün bir savaş ile bir başka ülkeyi ele geçirilmesi hem çok zordur hem de çok maliyetlidir. İktidarlar parasal kayıpları işgal ettikleri ülkelerin doğal kaynaklarını sömürmekle giderebilirken, silahlı kuvvetlerdeki kayıpları görmezlikten gelemezler. 

22 Ekim 2016 Cumartesi

STRATEJİ / İstihbarat / 7. BÖLÜM - Coğrafi İstihbarat

Coğrafi yapıya hakimiyet istihbaratta en belirleyici unsurlardandır. İstihbarat teşkilatı ilk önce faaliyette bulunduğu coğrafyayı ve o coğrafya üzerindeki yapı, insan profiline hakim olacak ki başarılı operasyonlar yürütebilsin. 

21 Ekim 2016 Cuma

STRATEJİ / İstihbarat / 6. BÖLÜM - İnsan Kaynaklı İstihbarat

Her ne kadar iletişim teknolojileri ve İnternet son yirmibeş yılda inanılmaz boyutlarda büyümüş; toplumun hayatında öyle vazgeçilmez öneme sahip olmuş ve istihbarat alanında buna paralel olarak teknolojik istihbarat ve sinyal izlemeye yönelik istihbarat gelişmiş ise de  "İnsan Kaynaklı İstihbarat" istihbarat dünyasında her zaman ayrı bir yere ve uzmanlığa sahip olacaktır. İngilizce kısaltması: HUMINT 

20 Ekim 2016 Perşembe

STRATEJİ / İstihbarat / 5. BÖLÜM - AÇIK ISTİHBARAT

İstihbarat denince akla hep gizli kapaklı işler gelir. Bilgi/haber/duyum her zaman gizli kaynaklı değildir. 

istihbarat raporları

Hal böyle olunca siyasi iktidarları eleştiride sınırların aşılması ile birlikte yeni suç türleri de ortaya çıkmıştır. Son zamanlarda FETÖ soruşturmalarında istihbarat raporları tutuklama sebebi olarak gösterilmiştir. Bu raporların delil değeri olup olmadığı veya istihbaratın resmi bilirkişilik sıfatının olup olmadığına yönelik savunmalar yargılama aşamasında tartışma konusu olacaktır.

19 Ekim 2016 Çarşamba

STRATEJİ / İstihbarat / 4. BÖLÜM - İstihbarat Teşkilatlarının Yapılanması

İstihbarat teşkilatlarının yapılanması en çok merak edilen konu olmuştur. Bu konuda şu tespitlerde bulunabildik:

18 Ekim 2016 Salı

STRATEJİ / İstihbarat / 3. BÖLÜM - İstihbarat Teşkilatları

İstihbarat teşkilatları, bir ülkenin birden fazla konuda istihbarat toplayan birimlerini ifade eder. Her ülkenin kendine özgü istihbarat yapılanması vardır. 

STRATEJİ / İstihbarat / 2. BÖLÜM - İstihbarata Karşı Koyma

İstihbarat teşkilatlarının diğer ülkelerde görevli bulundurması olağan bir durumdur. Yabancı ülkedeki istihbarat elemanları bu görevleri işin doğası gereği gizli olarak icra ederler.

16 Ekim 2016 Pazar

STRATEJİ / İstihbarat / 1. BÖLÜM - İSTİHBARAT NEDİR?

İstihbarat; toplanmış, derlenmiş ve rapor edilmiş bilgidir. İstihbarat akışı şu şekildedir: 

15 Ekim 2016 Cumartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 30. YENİ MİLENYUMDA SİLAHLI KUVVETLERDE STRATEJİK DÖNÜŞÜM

Eskiden savaşlar düz bir alanda karşı karşıya duran birliklerin birbirlerine ateş etmesinden ibaretti. Zaman ilerledikçe savaşlar gayrinizami bir hal almaya başladı.

14 Ekim 2016 Cuma

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 29. BÖLÜM - GERİ BÖLGE KORUMASI

Savaş cephe hattında devam eder. Cephe hattının gerisinde bulunun savaşın geçmediği bölgede geri bölge bulunur. Bu bölge savaşan birlikleri destek amaçlı kullanır. Stratejik anlamda geri bölge ülkenin iç kısımlarına kadar gider hatta tüm ülkeyi de kapsayabilir. 

13 Ekim 2016 Perşembe

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 28. BÖLÜM - LOJİSTİK

Lojistik dendiğinde ilk akla gelen taşımacılıktır. Lojistik taşımacılıktan ibaret değildir. Silahlı kuvvetler içinde lojistik taşımacılık dışındaki alanları kapsar. Peki lojistik hangi alanları kapsar?

12 Ekim 2016 Çarşamba

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 27. BÖLÜM - GERİ BÖLGE KOMUTA VE KONTROLÜ

Geri bölge, savaşın meydana gelmiş olduğu alanın gerisindeki muharebe destek birimlerinin yerleşik olduğu bölgeyi ifade eder. Geri bölge tesis edilmeksizin manevra birlikleri ilerleyemez. 

11 Ekim 2016 Salı

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 26. BÖLÜM - GECE SAVAŞI

Gece savaşları askeri harekatı yavaşlatan faktörlerden bir diğeridir. Birliklerin geceleri ilerlemeleri zordur. Gece sürprizlere açıktır. 

10 Ekim 2016 Pazartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 25. BÖLÜM - ŞEHİR SAVAŞI

Asker  açık arazide savaşmak üzerine eğitim alırlar. Açık alan savaşında siviller savaş alanı dışındadırlar. Şehir savaşını zor kılan sivillerin açık hedef olmasıdır. Dost birlikler ateş hattındaki sivilleri koruma içgüdüsü ile tereddütle hareket ederler. 

9 Ekim 2016 Pazar

Tebligat Kaç Günde Ulaşır?

Tebligat Kanunu'na göre tebligat göndermesi yetkisine sahip kurum tebligatı postaya verdikten tebligatın PTT görevlisi tarafından muhataba teslim edilmesi ile birlikte tebliğden itibaren hukuki süreç için süre işlemeye başlar. 
Peki tebligat kaç günde muhatabına ulaşır?

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 24. BÖLÜM - SOĞUK İKLİM SAVAŞI

İklim koşulları savaşı etkileyen faktörlerin başında gelir. Soğuk iklim koşulları askeri harekatı olumsuz yönde etkiler. 

8 Ekim 2016 Cumartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 23. BÖLÜM - ÇÖL SAVAŞI

Çöl arazisi ve çevresi aşağıdaki karakteristik özellikleri sahiptir:

7 Ekim 2016 Cuma

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 22. BÖLÜM - DAĞ SAVAŞI

Coğrafi şekillerden dağı tanımlarken toprak yapısı, yüzey yapısı, yükseklik, konum ve iklim gibi faktörler dikkate alınır. Ancak genel kabul görmüş kriter çevresindeki yer şekillerine göre 200 metre ve daha yüksekliğe sahip alanlar dağ olarak tanımlanır. 

6 Ekim 2016 Perşembe

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 21. BÖLÜM - NEHİR AŞMA

1965 yılında yapılan bir çalışmaya göre;
    0-100 metre genişliğinde bir nehir ile her     35-60 kilometrelik,
100-300 metre genişliğinde bir nehir ile her 100-150 kilometrelik,
    300 +metre genişliğinde bir nehir ile her 250-300 kilometrelik;
bir yolculukta karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu rakamlar Avrupa sınırlarında yapılan bir kara yolculuğu için hesaplanmıştır. 

5 Ekim 2016 Çarşamba

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 20. BÖLÜM - GAYRİNİZAMI HARP OPERASYONLARI

Alışılagelmiş savaşlarda devletler bünyelerini korumak için ordular kurar ve isteğebağlı/zorunlu askerlerle ordu kadrolarını oluştururlar. 

4 Ekim 2016 Salı

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 19. BÖLÜM - AMFİBİ OPERASYONLARI

Hem suda hem karada hareket kabiliyetine sahip olan amfibi birlikler denizaşırı harekatta kullanılır. Kara birlik çıkarma gemileri ile birliklerini düşman kıyılarına bırakır.  

3 Ekim 2016 Pazartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 18. BÖLÜM - HELİKOPTER OPERASYONLARI

Helikopter 1960'lardan sonra saldırı ya da savunma amaçlı olarak yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Nakliye amaçlı helikopterler hava indirme amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. 

2 Ekim 2016 Pazar

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 17. BÖLÜM - HAVA İNDİRME OPERASYONLARI

Hava indirme operasyonlarının önemi 2. Dünya Savaşı'ndan sonra iyice artmıştır. Hem birliklerdeki asker sayısı artmış hem de bu birliklerin yer değiştirme kabiliyetleri ile ateş güçleri arttırılmıştır. 

1 Ekim 2016 Cumartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 16. BÖLÜM - NÜKLEER, BİYOLOJİK VE KİMYASAL SAVAŞ

2. Dünya Savaşı dışında atom bombası kullanılmamıştır. Envanterinde atom bombası bulunan ülkeler, tatbikatlarda düşük kapasiteli nükleer silahları kullanarak rakiplerine göz dağı verirler. Nükleer güce sahip ülkeler savaş ve barış zamanında sahip oldukları bu silahlara koz olarak kullanırlar.