25 Aralık 2012 Salı

Neler Yapabiliriz


NELER YAPABİLİRİZ?

Devriye 2. Sayısı ile karşınızda. Diğer sivil toplum örgütlerinin yayın organlarından farklı olarak meslek mensuplarının sorunları üzerine paylaşımda bulunmayı amaçlıyoruz.  Bana ayrılan hukuk köşesi ile sadece sizlerin sorunlarınıza yer ölçüsünde cevaplar vermeye ilaveten sivil toplum bilincinden hareketle derneğimiz PAY-DER aracılığı ile haklarımızı aramak için dava açmayı hedefliyoruz.

Anayasa’nın 125. Maddesi gereği idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktık. Okuyuculardan bazıları bireysel olarak yargı yoluna başvurarak muhatabı oldukları idare eylem veya işlemin yetki, şekil, sebep, konu ve amaç unsurlarındaki hukuka aykırılıktan dolayı iptali dava yolunu tercih etmişlerdir. Dava ile elden edilmek istenen sonuç hukuki yarardır. Davacının idare işlemin iptalinden hukuki yararı yoksa dava reddedilebilir.

Yargısal sisteme başvuruda gelişmiş ülkelerden farklı olarak hukuk sigortasının bulunmayışı sebebiyle yargılama harç ve sair giderleri ile avukatlık ücretinin bireyler tarafından karşılanması dayalı olan sistemimiz bireylerin hangi hukuk dalından kaynaklandığına bakılmaksızın hayati olmadıktan sonra yargıya başvurmasını engelliyor.

Bireylerin açacakları davalardan elde ettikleri hukuki menfaat sadece birey açısından sonuç doğurduğu ve sadece bireyin çevresindekiler haricinde haberdar olunamadığı için meslek mensupları için topyekûn menfaat sağlayamıyor.

PAY-DER tarafından açılan davalardan elde edilen sonuçlar emsal gösterilerek sizlerde dava açabilirsiniz. Dava süreci psikolojik olarak tarafları yıpratır. Ancak bu davayı dernek olarak açtığımızda arkamıza almış olduğumuz siz değerleri okuyucularımızın ve dernek üyelerimizin desteği ile idareye yönelik bir baskı unsuru oluşturabiliriz. Yargısal organlar sivil toplum örgütleri ile sivil toplum mensuplarının davalarına diğer davalara nazaran daha titiz bakıyorlar. Lehe olan bu durumu değerlendirmeye alarak ve önceliği geneli ilgilendiren konulara vererek davalarımıza başlıyoruz.

Yazıma geçen gün başıma gelen bir olayı sizlerle paylaşarak son vermek istiyorum. Pazar sabahı bir telefon ile şüpheli bir şahsın ifadesine iştirak etmek için karakola çağrıldım. İfade sonrasında gözaltındaki şüpheli doktor raporu için hastaneye götürüldü. Bende adliye karakoluna geçerek şüpheli şahsın nöbetçi cumhuriyet savcısı tarafından ifadesinin alınması için beklemeye başladım. Tek odadan ibaret olan adliye karakolunda nöbetçi polis arkadaşla sohbet ettik. Dernekten ve polis memuru sorunları için çözümler için çaba gösterdiğimizden bahsedince bir dokun bin ah işit misali sorunları not almaya başladım. İleri de dava konusu edeceğimiz sorunları dinlemek için hevesli olduğumu görünce koyu muhabbete başladık. Sohbetin sonuna doğru görevli arkadaşın arkasındaki yasa dışı örgüt mensubu intihar komandolarına ait resimlerden biri dikkatimi çekti. Bu resim karakolda çekilen resimlerden biri idi. Anlaşılıyordu ki bu kişi karakoldan sonraki bir aşamada serbest bırakılmıştı.

Aklıma üniversitede seçmeli ders olarak okuduğum kriminoloji dersi geldi. Bir tarafta suç istatistiklerinin göstermediği çoğu karakola bile intikal etmeyen suçluluğa ait rakamlar teknik adıyla siyah sayılar diğer taraftan karakola intikal etmekle beraber karakol aşamasında yeterli delil toplanamadığı kanaatiyle hazırlık aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen dosyalar.  Mahkemelerin iş yoğunluğu veya siyasi baskılar nedeniyle tutuklamaya karar veremediği dosyalardan biri.

Resimdeki kız eğer bir çocuk ıslahevine yerleştirilebilmiş olsaydı belki örgütle bağlantısı kesilecek ve intihar bombacısı olmayacaktı.

Başta İdari Hukuku’ndan doğan yargısal sorunlarınız olmak üzere öncelik sıralamasının belirlenebilmesi için sizlerden tüm meslek mensuplarını ilgilendireceğini düşündüğünüz ama yargıya intikal ettirmek isteyip de çeşitli sebeplerden dolayı intikal ettiremediğiniz sorunlarınızı bana veya dernek yöneticilerimize iletmenizi rica edeceğim. Dava önceliğini belirlerken daha önceden açılmış emsal davalardan da bizleri haberdar edebilirseniz diğer meslektaşlar açısından da fayda sağlayabiliriz.

Soru, görüş, emsal dosya ve eleştirilerinizi bekliyorum. Saygılarımla.

Av. Ali Emre DEŞAT