23 Aralık 2012 Pazar

Şike


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yeniden görüşülmesi için TBMM’ne iade edilen ( “Veto edildi” ibaresi doğru bir tabir değildir. Veto Türk Hukuku’nda yoktur. Veto müessesinin olduğu ülkelerde veto edilen bir yasa hiçbir şartla yasalaşamaz) şike  yasası tartışmalı bir oturum sonrasında aynen kabul edildi.
Anayasa gereği Cumhurbaşkanımız, yeniden görüşülmesi için iade etmiş olduğu bu yasayı Meclis aynen kabul ettiği için onaylamak zorunda. Göreve başlamış olduğundan bu yana Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Meclise iade etmiş olduğu yasa sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Köşk ile Meclis arasında gidip gelen yasa Hükümet ile Köşk arasında gerilime neden oldu. Köşk’ün Anayasa Mahkemesi’ne iptal davasını açma hakkını kullanacağını düşünüyorum.
Bir taraftan Sayın Başbakan’ın sağlığı konusundaki spekülasyonlar diğer taraftan Şike yasası acaba ne olacak derken; sanki futbol dışında ülkenin başka bir sorunu yokmuş gibi, futbol ile yatıp kalkan bir ülke konumuna getirilen Türkiye’nin sonucunu merakla beklediği iddianame Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Sayın Cumhurbaşkanının onaylamak zorundu kalacağı yasanın uygulamasında Ceza Usul Hukuku açısından bir değişiklik olmayacak. Yargılamaya, iddianameyi kabul etmiş olan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Dava derdest (devam eden) bir dava olduğu için dava ile ilgili yorum yapmanın etik olmadığı kanaatindeyim.
Futboldaki şike iddiaları Türkiye gündemini uzun süre işgal edecek. Gerek Mahkemelerin iş yoğunluğu gerekse yargılaman kişi sayısının fazlalılığı malum davanın uzamasına sebebiyet verecek. Diğer taraftan Futbol Federasyonu Başkanı’nın Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun vereceği kararla ilgili açıklamasının da hatalı olduğu kanaatindeyim. Takımlar hakkında verilecek kararın sezon sonuna bırakılmış olması futbol bağımlılarını belirsizliğe sürükleyecek. Verilecek kararla ilgili kanaat hâsıl olmuşsa bir an önce karar verilmesi gerekiyor. Sürecin uzamaması  acaba ne olacak sorusu karşısında farklı spekülasyonlara sebebiyet verecek. Takımlar ve takımlara gönül verenlerin bir kısmı hayal kırıklığına uğrayacak. Ne olacaksa bir an önce olsun ki herkes yolunu çizsin.
Futbolla alakam fazla olmadığı için bu haftaki yazım biraz kısa olmuş oldu. Gelecek hafta görüşmek üzere. 
aliemredesat@gmail.com