23 Aralık 2012 Pazar

Aşkın Hukuku

Aşk sözcüğü Wikipedia’da tutku ve bağlılık düzeyinde sevme olayı olarak tanımlanıyor. Her halde bu hukuki ihtilaf ile karşılaşmayanınız yoktur. Yüzyıllardır süregelen bu ihtilafın çözümü yolunda sonuç alınamadığı gibi tarafların mutlak mutluluğuna da ulaşılamamıştır.
Yazılı hukuk genel geçerlilik için olmazsa olmaz kabul edilen bir yol ise de aşkın yazılı kanunu bulunmamaktadır ki sebebi ortak metinde mutabık kalınamamasıdır. Sözlü hukuk kuralları ile bazı düzenlemelere gidilmekle yetinilmiştir.
Aşk'ın tarafları:  Aşık olan – aşık olunan.
Tarafların irade açıklaması olup olmamasına göre Aşk: Normal aşk - Platonik aşk.
Aşkın süresi bilimsel araştırmalarda en fazla 18 ay olarak belirlenmiş durumda. İstisnalar var ama malum genel kural değişmiyor; istisnalar kaideyi bozmuyor.
Taraflar aşk konusunda irade beyan etmeleri halinde sadakat yükümlülüğü başlıyor. Aşka dair yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin en ağır yaptırımı ayrılık. Bu yaptırımı küslük, mesafe koyma ve konuşmama izliyor. Yazılı kuralı olmadığı için yaptırımlarda zamana, mekâna ve kişiye göre çeşitlilik arz ediyor.
Aşk konusundaki uyuşmazlık çözümünde yargı mercii sıkıntısı var. Mahkemede kararı veren tarafların biri olabileceği gibi bazen ikisi de olabiliyor. Verilen kararlar kesin nitelikte yani Yargıtay yolu kapalı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurulamıyor.
Mahkemenin tek üyeden oluşması halinde verilen hüküm yargısız infaza sebebiyet verebiliyor,  diğer tarafın savunma hakkı zedeleniyor. Birlikte alınan kararlar daha sağlıklı olduğu gibi taraflar açısından en az zarara sebebiyet veriyor.
Üçüncü şahısların müdahil olma durumunda ihtilafın çözümü imkansız hal alabiliyor. Bu kişileri başta kaynanalar olmak üzere görümce, elti, dünürler, kardeşler, arkadaşlar ve komşular oluşturuyor.
Tarafların birinin diğerinin hayatını çekilmez hale getiren en rastlanılan durumlar, vurdumduymazlık, kıskançlık, kesin hükümlü olmak ve parasızlık.
Yüzyıllardır çözülemeyen bu hukuki meselenin çözümünde okuyucularımıza düşen görev saygı, sevgi, sadakat, karşı tarafı dinlemek, kesin hükümlü olmamak.aliemredesat@gmail.com