25 Aralık 2012 Salı

Polis ve Hukuk


POLİS VE HUKUK
Hiç dikkatinizi çekiyor mu?  Türk Polisi Avrupa Birliği sürecinde radikal değişikliklere uğruyor. Tarafları barıştırıcı babacan üslubu ile tatlı hava estiren “Hulusi Kentmen Polis Tipi” tarihin karanlıklarına karışırken toplumumuz bir taraftan “Uzmanlaşan Polis” diğer taraftan olaylardan bihaber olan polisler ile karşı karşıya kalıyor.

Siyasal ve toplumsal krizlerin doruk noktasına ulaştığı bugünlerde hukukla ve polisle alakası olmayan, ömründe karakol kapısının önünden geçmemiş kişilerin ahkâm kestiği bir ortamda, PAY-DER kuruluş sürecini mesleğe ömrümü vermiş emekli bir polis memurunun önderliğinde tamamlıyor.

Sosyal paylaşım sitelerinin asıl haber kaynağı olma yönünde ön plana çıktığı bir ortamda,  on binlerce üyesi olan PAY-PER gerçek anlamda sivil toplum olma hakkına elde etmiş oluyor. Dernekler mevzuatındaki yasal engeller polis meslek mensuplarının dernek üyesi olmasını engelliyor. PAY-DER kurucu üyeleri meslek mensuplarının sesine tercüman olabilmek için mensup yakınlarından ve emekli meslek mensuplarından yardım alıyor.

AB Uyum sürecinde sivil toplum pastasından polis teşkilatının da pay alması için biraz daha süre geçmesi gerekiyor. Bu süreci sonuna kadar destekliyoruz.

Polis olmadan hukuk düşünülemez.  Yargısal makamlar polis olmadan hareket edemez. Kamusal düzenin korunmasında en önemli unsuru polis oluşturuyor. Polis bir taraftan önleyici hizmet fonksiyonu ile kamu düzenin bozulmasını engellerken diğer taraftan suç işlenmesine engel olamamış ise suça ilişkin hazırlık soruşturmasının veya son soruşturmanın yürütülmesinde omurga unsurunu oluşturuyor.

Gerek mesai kavramı gerekse iş yoğunluğu polislik mesleğini zor meslekler sınıfına sokuyor. Zor günlerin aşılmasında en önemli desteği meslek mensuplarının aileleri veriyor. Özünde bireysel olmakla beraber meslek genelini ilgilendiren sorunlarınızın çözümünde PAY-DER yardımcı olmaya çalışacak.

Bir avukat olarak mahrem ortamlarında bulunduğum polis teşkilatının binalarında “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır” yazısı ile sık sık karşılarım. Şüphesiz hepimiz vatanımızı çok seviyoruz. Ama mesleğin en iyi şekilde yapılabilmesi için fiziki imkânların da yeterli olması gerekiyor. Polis teşkilatının sesi olması noktasında PAY-DER bu zor görevi yerine getirirken meslek sorunların çözümünde hukuki rehber olunması anlamında bendeniz bir avukat bakış açısı ile yazılarımla sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Polis mevzuatı çok geniş ve içinden çıkılamayacak bir hal almış durumda. Hal böyle olunca hukuki sorunlarınıza okuyucuların yaşaması muhtemel sorunlara ilişkin yasal düzenlemeler başta olmak üzere sizlerden gelecek olan sorulara isim ve kimlik belirtilmeksizin yanıt vermeye çalışacağım.

Birazda kendimden bahsedeyim. 1980 yılında İstanbul’da doğdum. Babamın görevi nedeniyle tüm Türkiye’yi dolaştım. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. Bir yıllık avukatlık stajı ve askerlik hizmeti ardından 2006 yılında Kocaeli’nde başladığım avukatlık mesleğini 2011 yılından beri İstanbul’da sürdürmekteyim.

Yeri geldiğinde yazılarımda özellikle ceza hukuku ile ilgili kavramlara da yer vereceğim.

Yazılarımı haftalık olarak yayınlamayı düşünüyorum. Tüm sorularınıza cevap vereceğim.

Haftaya görüşmek üzere.

Av. Ali Emre DEŞAT

Soru, görüş ve öneriniz için e-posta adresim:   aliemredesat@gmail.com