23 Aralık 2012 Pazar

2012 - 2012 Adli Yılı


Adli tatil ve cehennem sıcakları sona erdi. Uzun bir aradan sonra yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. 


Her ne kadar adli tatil sürecinde mahkemeler duruşma yapmıyor ise de yeni davaların tensip kararlarının düzenlenmesi, ceza davalarında tutukluluk hali incelemesi, özel hukuka dair işlerde de ihtiyati haciz, ihtiyati tedbir ve sair istisnalar adli tatilde mahkemelerimizin faaliyetlerini nöbetçi hâkimler vasıtasıyla sürdürmesini sağlıyor. 



Yargının diğer unsurunu oluşturan avukatlar yukarıda birkaç tanesinden bahsettiğimiz adli tatilde yapılan işlerden fırsat bulabiliyorlarsa biraz dinlenip enerji topladıktan sonra normal yaşamlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar.



Geçtiğimiz yargı yılında yazılarımızın konusu ağırlıklı olarak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasalar ile okuyucularımızın sormuş oldukları sorulara cevaplardan oluşmuş idi. Bu senede aynı formatla yazılarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. 



2012 yargı yılında kamuoyunu gündemini meşgul eden bir kısım davalar bir tarafa geçmiş yıllar devreden davalara devam edildiği gibi yargı sürecini gerektirir yeni davalar açılacak. Yeni davaların bir kısmını yeni yasa hükümlerinden kaynaklandıkları için bu yıl biz hukukçular için “öğrenme davalarının” yoğun olduğu bir yıl olacak. Yüksek yargı organları yasal değişiklikler ile kararlarını değiştirecekler ve/veya yeni yasa hükümleri ile bağlantılı yeni içtihatlar oluşturacaklar. 



TBMM’nin açılmasına müteakip yasal değişikliklerle ilgili siz okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bunun dışında e-posta adresinden göndereceğimiz sorulara da cevaplarıyla birlikte yer vermeye devam edeceğiz. 



Yeni adli yıl başta tüm hukukçular olmak üzere bu ülkenin ekmeğini yiyip suyunu içen hepimize hayırlı olsun. Unutmayalım hukuk hepimize lazım. 



Saygılarımızla. aliemredesat@gmail.com