23 Aralık 2012 Pazar

Turist Rehberliği Meslek Yasası -


Turist rehberleri sonunda meslek yasasına kavuştu. 


AB uyum süreci ile birlikte meslek odalarının örgütlenmesi ve örgütlenmenin yasaya tabi olması, mesleklerin icrasında meslek mensuplarının haklarını demokratik ortamda ve sivil toplum bilinci ile aramaların yardımcı oluyor. 



Ülkemizin döviz kaynaklarından en önemli kalemlerinden birini turizm gelirlerinden elde edilen döviz oluşturuyor. Turist sayısının arttırılmasında sivil havacılık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması ile tesislerdeki kalitenin belirli bir standarda ulaşması ile Türkiye turist çeken bir ülke haline geldi. 



İnanç, Kültür, Deniz Turizmi gibi onlarca turizm türünü sayabiliriz. Kanaatimizce turizm türleri içinde en önemlisini kültür turizmi oluşturuyor. Kültür turizminde en önemli özneyi haliyle turist rehberleri oluşturuyor. Rehberlerimiz ne kadar kaliteli ise o kadar yüksek memnuniyetten bahsedebiliriz. Kültür turizmi bağlamında ülkemize ziyaret edecek olan yabancıların diğer turizm türlerine göre daha fazla döviz bıraktıklarını hatırlatmakta yarar var. 



Kaliteli turist rehberlerine nasıl sahip olabilmemiz için getirilen yenilikleri bakalım.



• Meslek mensupları birlik olacaklar. Birliktelik hem meslek mensuplarının dayanışması hem de yeni gelişmelerden haberdar olabilmeleri için önem arz ediyor. 



• Turist rehberlerinin mesleklerini icra ederlerken ehil olduklarını ispatlamaları gerekiyor ki gerekli yeterliliğe sahip olanlar ile olmayanlar birbirlerinden ayrılabilsin. Çalışmaların bir yıl süre geçerli olacak izin kartı ile yapılması liyakat sahibi rehberleri ön plana çıkaracak. İzin kartı olmayanlar faaliyet icra edemeyecekleri için yetersiz rehberler elenmiş olacaklar. 



• Yabancı yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu ile kendisini yabancı turiste ifade edemeyen rehberlerin önüne geçilmiş olacak. 



• Turist rehberlerinin mesleklerini icra ederken disiplin kurullarına uymaları gerekiyor ki aksi halde uyarı, kınama, meslekten geçici men, meslekten çıkarma gibi yaptırımlarla karşılaşmaları söz konusu olabilecek. 



• Rehberlerin alacakları ücretler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl ilan edilecek olan tarifeye tabi olacak ki hem rehberler arasında haksız rekabet söz konusu olmasın hem de belirli bir ekonomik standarda sahip olacak olan rehber mesleğini icra ederken önünü görebilsin.



Yukarıda bir kısmını saymış olduğumuz bu yasal düzenlemeler ile meslek mensuplarının kalite standartları yükselmiş olacak. Özellikle izin kartlı turist rehberlerinin istihdam etmesi zorunlu olan turizm firmalarına meslek kalitesinin standardizasyonu için büyük görev düşüyor. 

Yasal düzenlemelere uymayan işletmelerin yüklü miktarda para cezasına çarptırılacağını hatırlatmakta yarar var. Bizden uyarması. 


Herkese iyi tatiller.aliemredesat@gmail.com