23 Aralık 2012 Pazar

2B Arazilerinin Satışı


Resmi adı ile ORMAN KÖYLÜLERİNİN KALKINMALARININ DESTEKLENMESİ VE HAZİNE ADINA ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILAN YERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ İLE HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN, halk arasındaki adı ile 2B arazileri ile hazine tarım arazilerinin satışına dair kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi.
Daha önceki yazılarımda bahsettiğim kentsel dönüşüm yasasının ekonomik kaynağını oluşturan bu yasanın Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylamasına müteakip Kentsel Dönüşüm Yasası’nın Genel Kurul Gündemi’ne alınarak kabul edileceğini zannediyorum.
Bu yasa ile birlikte 2/B alanları Maliye Bakanlığı’nın tasarrufuna geçiyor. Orman Genel Müdürlüğü üzerine kayıtlı olan taşınmazlar tapu kayıtları değiştiriliyor. Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen yerler Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi ile Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği alanlar dahilinde orman sınırı dışına çıkarılarak iskan amacıyla bitişikteki mahalle veya köy halkına tahsis edilecek. Öncelikle bu yerlerin sınırları Orman Kadastro Komisyonları tarafından belirlendikten sonra ile hazine adına tescil edilecek.
Orman olarak kalması düşünülen yerler kamulaştırma yapılmak suretiyle derhal ağaçlandıralacak. Bu yerler devlet ormanı statüsünde olacak. Yerleşim planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak.
Kanunun; hak sahipliği, başvuru ve doğrudan satışı düzenleyen 6. Maddesi en önemli düzenlemeleri ihtiva ediyor. Şöyle ki;
- Bu kanundan önce düzenlenen güncelleme listelerine, kadastro tutanakları ile yargı yoluna başvurup vurmamaya göre ayrı ayrı hak sahipliği düzenleniyor.
- Süresi içinde idareye başvurup satış bedelini dava konusu etmeyenlerde hak sahibi sayılıyor.
- Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay, güncelleme listeleri ile kadastro tutanaklarının kesinleşmesinden itibaren 8 ay içerisinde idareye başvurarak hak sahibi bu taşınmazların kendilerine doğrudan satılmasını isteyebiliyorlar.
- Satış bedeli tasarıda rayiç bedelin %50’i olarak belirlenmişken Meclis Genel Kurulu’nda %70 oranı kabul edildi.
- Hak sahiplerinden satış bedelinden mahsup edilmek kaydıyla bir kereye mahsus olmak üzere belediye ve mücavir olan sınırları içindeki yerlerde  2.000.TL, dışında olan yerlerde ise 1.000.TL para alınacak.
- İdare satış işlemlerini 6 ay içinde tamamlayacak.
- Satış işlemlerinde nazara alınacak olan emsal 1/5/2010 tarihinden itibaren tespit edilen rayiç bedeller üzerinden yapılacak.
- Ödeme peşin veya taksitle olacak. Bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde %20,  ½’sinin ödenmesi halinde %10 indirim yapılacak.
- Tespit edilen bedele karşı itiraz ve edilemediği gibi dava da açılamıyor. Bedelin %10’u tebligat tarihinden itibaren 3 ay içinde, kalan ödemelerin ise 3 yılda 6 eşit taksit; yerin belediye ve mücavir alan dışında kalması halinde ise 4 yılda 8 eşit taksit ile ödenmesi öngörülüyor. Ödemelere faiz işlemiyor. Satılacak yerlere hazine lehine kanuni ipotek tesis ediliyor ve tapu hak sahibi adına tescil edilerek işlemler tamamlanmış oluyor. Hak sahibi yeri başkasında ipotek baki kalmak kaydıyla devredebiliyor.
- Mülkiyet devredilmeden yapılan satışlarda hak sahibi ödeme yapamazsa para kendisini faiz işlemeksizin iade ediliyor. Satın alma hakları da haliyle düşmüş oluyor.
- Vadesinde ödenmeyen tutarlara gecikme zammı uygulanıyor.
- Hak sahibi olduğunu düşünüp başvuran ancak hak sahibi olmadığı ortaya çıkanlardan tahsil edilen bedellerde aynen ve faizsiz olarak iade ediliyor.
- Maksimum su seviyesinden 300 metrelik bant içinde kalan yerler hakkında hak sahiplerine satış yapılamıyor. Bu kişilere eşdeğer nitelikte başka 2/B arazileri öncelikle satılıyor.
- Hak sahipliği kalmayanların taşınmazları üzerindeki binalar yıkılıyor, yıkım bedeli taşınmazın değerine eklenerek yapı ve eklenti sahiplerine ödeniyor. İdare             yapıların tahliyesinden de sorumlu oluyor.
- Teklif sahibi 2/B arazileri üzerinde yapılaşma için proje düzenleyip onaya gönderiyor. Bu yerlerle ilgili birden fazla teklif olması halinde öncelik TOKİ’ye ait. Büyükşehir Belediyeleri ve belediyeler TOKİ’den sonra geliyor.
Yukarıda anahatlarını belirlediğimiz düzenleme ile Kentsel Dönüşümün yolu açılmış oluyor. Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı’nda, uzmanlarda öngörülen 400 milyar liralık maliyet 2/B arazilerinin satışından giderilmeye çalışılacak. İmara resmi olarak açılmış olan parsellerin birleşmesi ile daha yüksek katlı binaların yapılmasının yolu açılacak; 2013 yılında özelikle İstanbul şantiyeye dönmüş ve inşaat sektörü ağır bir yük altına girmiş olacak.aliemredesat@gmail.com